Reklama

Dobový seriál Zlatá labuť: Láska, nenávist, intriky, přátelství, vlastenectví a kolaborace na pozadí období protektorátu

Jana Fojtíková
31.10.2023 15:09
Foto: Archiv TV Nova

TV NOVA nasadila letos v lednu do vysílání seriál ze své původní tvorby – Zlatá labuť. Jeho pracovní název zní Obchodní dům, což více charakterizuje téma, které seriál zpracovává. Veškeré dění se totiž opravdu točí okolo obchodního domu Zlatá labuť, jenž byl otevřen právě 15. března 1939. Znalcům historie tento datum určitě připomene osudné obsazení českého území německými vojáky a vznik Protektorátu Čechy a Morava. Právě tyto události mají velký vliv na životy hlavních hrdinů i vedlejších postav.

Reklama

Pražská smetánka a dělný lid

Televizní seriál Zlatá labuť nabízí v základní dějové lince životní příběhy tří prodavaček v nově otevřeném luxusním obchodním domě, Báry, Evy a Aleny, společně s osudy rodiny Kučerů, která Zlatou labuť vlastní. Na jedné straně se divák dostane do vyšší pražské společnosti, na té druhé sleduje, jak se daří obyčejným lidem.

Děj seriálu je poměrně dobře rozehraný, protože i vedlejším postavám se dostává pozornosti. Pochopitelně nechybějí ani milostná nebo kriminální zápletka. Jednotlivé díly jsou díky nim nabité napětím, které udržuje diváky u televize.

Zlatá labuť

Sledujte Zlatá labuť online

Povedený vizuál

Kdo má rád historické seriály, tak Zlatá labuť se mohla strefit do jeho vkusu. Je to sice minulost ne příliš vzdálená, ale přesto hodně zajímavá. Seriálové kostýmy si vzala na starost kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší, která měla k dispozici obsáhlou sbírku originálních oděvů a doplňků, jež se k období protektorátu hodily. Některé rekvizity pocházejí dokonce až z USA a Velké Británie.

Reklama

Milovnice krásných šatů, kostýmků, klobouků a dalších kousků oděvu si jistě přijdou při sledování seriálu na své. Stačí se podívat na módní kreace Ireny Maškové (v podání Kristýny Ryšky), vždy pečlivě upravené v přesně padnoucím kostýmku. Působivé jsou také interiéry. Kulisy obchodního domu Zlatá labuť byly vytvořeny v pražských Kbelích v ateliérech Dramedy Studios. Na ploše větší než 2 500 m2 vyrostlo hned několik působivých obchodní sekcí, v nichž je možné i zabloudit. Nejednomu herci se to již přihodilo.

Inspirace skutečným obchodním domem

Podoba Zlaté labuti s pražským obchodním domem Bílá labuť není čistě náhodná. Jeho majitelé Babka a Brouk ho otevřeli 19. března 1939 a ve své době byl symbolem modernosti, luxusu a obchodnické špičky. Bílá labuť byla nejmodernějším obchodním domem u nás a jedním z největších a nejlepších v Evropě. Byl postavený ve funkcionalistickém stylu, měl prodejní plochu 15 000 m2, 11 pater, 5 moderních výtahů, eskalátor z přízemí do prvního patra a nabízel splátkový i zásilkový prodej. Co se týká pohyblivého schodiště, tak v případě Bílé labutě se jedná o první použití eskalátoru uvnitř budovy ve střední Evropě. V té době to byla senzace.

Netradiční milostný trojúhelník

V seriálu Zlatá labuť nechybí ani milostný trojúhelník. Diváky nejspíš překvapí jeho účastníci, protože tentokrát si milenku najde manželka. Na lesbické téma je zde nahlíženo z pohledu tehdejší společnosti, která se k němu stavěla poněkud odmítavě. Homosexualitu brala jako nemoc, kterou je třeba léčit – třeba elektrošoky.

Láska a vášeň vznikne mezi Irenou Maškovou (Kristýna Ryška), dcerou Kučerů, a jednou z prodavaček – s Alenou (Simona Lewandowská). Tvůrci se nebáli jít ani do odvážných lesbických scén. Tato milostná linka získala velký ohlas v LGBT komunitě.

Reklama

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu