Reklama

České historii to v televizi sluší

Foto: TMDB

Historické seriály tvoří významnou součást televizní nabídky. Zpravidla nabízejí silné lidské příběhy a vše, co by od nich diváci mohli chtít – od lásky, války až po intriky a smrt.

Reklama

Jak se zrodila republika

Někteří pamětníci si ještě vybaví události zobrazované v seriálu České století. Seriál zachycuje, jak doopravdy proběhly nejvýznamnější místní události 20. století. Konkrétně zobrazuje období mezi lety 1918 až 1992. Z tohoto důvodu v něm nesmí chybět více známých osobností, jako je Tomáš Garrigue Masaryk, Milada Horáková či Edvard Beneš. Herecké obsazení nezklame a seriál nabízí silnou retro atmosféru i poutavé příběhy.

Na menší časový úsek, léta 1918 až 1945, se orientuje seriál První republika. To ho nečiní o nic méně působivým. Seriál si u diváků získal oblibu a běžel po tři série. Celkem má 49 epizod, takže kdo ho plánuje zhlédnout celý, čekají ho hodiny a hodiny přitažlivé podívané, v níž nechybí romance ani detektivní dějová linka. Na Československé filmové databázi se tento seriál propracoval mezi prvních 400 nejoblíbenějších děl a v mladších i starších divácích dokáže vyvolat nostalgii po dobách dávno minulých.

Do třetice všeho dobrého by byla škoda nechat si ujít seriál Zlatá labuť, který se vrací zpět do roku 1939 a počátku druhé světové války. Bára Veselá (Marta Dancingerová) pracuje jako prodavačka v luxusním obchodě s módou a ona i její kolegyně budou mít o zábavu a trable vystaráno. Seriál je koncipovaný jako rodinná sága zasazená do poutavého prostředí a nabízí více dějových linek. Není v něm nouze o romantické vztahy, politické intriky a vzhledem k místu zasazení příběhu ani krásné kostýmy. Seriál se začal vysílat letos a již běží jako žhavá novinka druhá série.

České století

Sledujte České století online

Reklama
Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

První republika

Sledujte První republika online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Zlatá labuť

Sledujte Zlatá labuť online

Reklama

Před dávnými časy na českém území

Hlouběji do minulosti se noří třídílná minisérie Jan Hus z roku 2015. Titulního kazatele si vystřihl Matěj Hádek. Seriál je ideální pro všechny diváky, kteří si o Janu Husovi ze školních lavic pamatují leda to, že ho upálili na hranici v Kostnici. Diváci pochválili herecké výkony, historickou přesnost seriálu a vzrůstající kvalitu dílů, zato se pozastavili nad hudbou. Díky snaze tvůrců držet se skutečnosti seriál představuje realisticky vyhlížející výlet do 15. století.

Příliš představovat není potřeba ani Marii Terezii. Stejnojmenný seriál Marie Terezie se vysílal v letech 2017 až 2021 a má pět dílů o celkové stopáži více než osm hodin. Seriál se noří do osobního života panovnice a zároveň zobrazuje její snahu vládnout po boku milovaného manžela Františka Štěpána. Díky krásným dobovým kostýmům a zámeckému prostředí je seriál pastvou pro oči. Ačkoliv se věnuje potenciálně vážnému tématu, nechybí mu smysl pro humor a herci se do svých rolí plně ponořili, ačkoliv se v seriálu vystřídají hned dvě představitelky Marie Terezie.

Jan Hus

Sledujte Jan Hus online

iVysílání Sledovat online
Marie Terezie

Sledujte Marie Terezie online

Reklama
iVysílání Sledovat online

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu