Reklama

Čeští herci v zahraničních filmech

Foto: TMDB

Už dávno neplatí, že čeští herci by působili pouze v domácích filmech. Pokud je herec dostatečně šikovný a ovládá angličtinu či jiné cizí jazyky, nic mu nebrání v mezinárodní kariéře. Prorazit není jednoduché, ale v historii najdeme pár osobností, kterým se to povedlo. Tentokrát vynecháme koprodukce a zaměříme se pouze na čistě zahraniční snímky.

Reklama

Hvězda Hitchcockových filmů

Pokud chtěli čeští herci v minulosti hrát v Americe, museli si v nejednom případě změnit jméno. Z Jiřího Voskovce se tak po odchodu do USA stal George Voskovec. Pod tímto jménem se objevil v nejslavnějším filmu své kariéry. Bylo jím soudní drama Dvanáct rozhněvaných mužů (1957), které dodnes najdete v mnoha žebříčcích nejlepších filmů všech dob. Hlavní roli dostal Henry Fonda, ale Voskovec se jako zdvořilý porotce č. 11 ve filmu neztratil.

Z již zesnulých herců si zaslouží zmínku Jan Tříska, který hrál ve více zahraničních filmech. Miloš Forman ho obsadil do filmu Ragtime (1981) i Lid versus Larry Flint (1996). Jen o dva roky později se Tříska potkal s Robertem De Nirem a Jeanem Reno v akčním snímku Ronin.

Více pozornosti si zaslouží herečka Věra Ralston-Hrubá. Soustavně hrála v Hollywoodu po několik desítek let, ale dnes se o její kariéře mezi lidmi příliš neví. Z její americké tvorby stojí za zmínku například westerny Bojovný muž z Kentucky (1949) či Dakota (1945).

Více štěstí měla Anna Sophie Ondráková, v Americe známá jako Anny Ondra. Krásná blondýnka získala filmovou nesmrtelnost díky hlavním rolím ve dvou filmech Alfreda Hitchcocka. Šlo o snímky Její zpověď a …a neuveď nás v pokušení. Oba vznikly v roce 1929.

Reklama

Zejména v sérii Růžový panter na sebe strhl pozornost Herbert Lom. Roli cholerického komisaře Dreyfuse, kterého inspektor Clouseau dožene k šílenství, ztvárnil opakovaně a postaral se o nejednu humornou scénu. Účinkoval ale v řadě dalších vydařených filmů, jako je thriller Mrtvá zóna (1983), komedie Gambit (1966) či velké epické snímky Spartakus (1960) a Vojna a mír (1956).

Čeští herci jsou výborní padouši

Jednu z nejvýraznějších rolí v Hollywoodu z českých herců dostal Karel Roden. V komiksovém filmu Hellboy z roku 2004 ztvárnil ústředního záporáka Rasputina. Rasputin hrdinům pořádně znepříjemnil život, než se jim povedlo zatnout mu tipec. Jako jeho pomocník se ve filmu objevil další český herec, Ladislav Beran, kterého ale pod maskou většina diváků nepoznala.

Rodenovi jsou role záporáků blízké. V akčním snímku 15 minut (2001) se objevil jako český zločinec Emil Slovák. Šlo o jeho první hollywoodskou roli a kritici jeho výkon ohodnotili dokonce pozitivněji než v případě hlavní hvězdy Roberta De Nira.

Kvůli specifickému přízvuku čeští herci v amerických filmech mnohdy hrají Rusy či postavy z východní Evropy. To byl i případ Terezy Srbové ve filmu Příběh špionky (2018). Vystřihla si roli Sonyi Galich, a její hrdinka má v příběhu sice podpůrnou, ale nepřehlédnutelnou roli.

Reklama

Konečně, která česká umělkyně může říct, že získala Oscara? Markétě Irglové se to podařilo díky muzikálu Once (2007), kde ztvárnila jednu ze dvou hlavních rolí po boku Glena Insarda. Komorní příběh o lásce a hudbě kritiky i diváky zaujal a vysloužil si Oscara za nejlepší původní píseň Falling Slowly.

Once

Sledujte Once online

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu