Reklama

Drogy útočí na Voyo

Foto: TMDB

Filmy a seriály o lidech beroucích drogy jsou nedílnou součástí kinematografie. Zobrazují odvrácenou stránku života a zpravidla nabízejí silný příběh. Na Voyo už 10. října dorazí dokumentární film Mallory od uznávané české režisérky Heleny Třeštíkové. Nejde však o jediný film, který se na Voyo věnuje tematice drog.

Reklama

Drogový život cizinců

Jedním z největších hitů v této oblasti je britský film Trainspotting (1996). V něm se mimo jiné proslavil herec Ewan McGregor. Film se točí okolo skupiny mladíků, kteří žijí v Edinburghu a jenom se tak bezcílně protloukají životem. K jejich každodenní existenci patří i heroin. Filmu nechybí absurdní smysl pro humor, ale postupem času zvážní. Zaujme kromě příběhu i hereckými výkony a vhodně vybraným soundtrackem, který podkresluje psychedelické scény halucinací. Film vznikl podle knižní předlohy Irvina Welshe a v roce 2017 si vysloužil pokračování.

Úplně jiný životní styl vede Jordan Belfont, hrdina filmu Vlk z Wall Street (2013), kterého si s gustem vystřihl Leonardo DiCaprio. Jordan má peněz jako želez a nevyhýbá se divokým večírkům, aférám se ženami ani šňupání kokainu. Film zdatně zobrazuje jeho životní styl, který je fascinující sledovat, byť Belfont samotný má do sympatického hrdiny daleko. Navzdory délce tři hodiny snímek nenudí a DiCaprio v něm odvádí jeden ze svých životních výkonů.

Trainspotting

Sledujte Trainspotting online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama
Vlk z Wall Street

Sledujte Vlk z Wall Street online

Netflix Sledovat online

Drogy po česku

Někdy drogy berou lidé, kteří jimi zahánějí svou frustraci či chmury. Příkladem je Jakub, jeden z hrdinů uznávaného snímku Samotáři (2000). Drogy mu pomáhají získávat pozitivní náhled na svět, ale zároveň mají negativní dopad na jeho paměť. Film zdařile kombinuje humor a drama, chvílemi nabízí absurdní okamžiky, a především vykresluje více postav, z nichž každá se potýká s jinými problémy. Některé hlášky z filmu již stačily zlidovět a o jeho kvalitě vypovídá i to, že se k němu diváci znovu a znovu rádi vracejí.

Povedené hlášky a humorné momenty nechybí ani ve filmu Gympl (2007), který zobrazuje život více studentů jednoho gymnázia. Nejde zrovna o vzorné studenty, místo učení raději berou drogy, věnují se graffiti či sexu. Diváci pochválili kromě smyslu pro vtip především uvěřitelné charaktery postav, které působí jako vystřižené ze skutečného života. Film nabízí vydařené herecké obsazení čítající více známých jmen. Patří mezi ně například Jiří Mádl, Eva Holubová či Zuzana Bydžovská. V roce 2014 film získal pokračování s názvem Vejška.

Mallory není první film Heleny Třeštíkové, který se propracoval na Voyo a věnuje se drogové závislosti. Katka z roku 2009 zachycuje těžký život mladé narkomanky Katky. Film je nelítostný v zobrazení destrukce jedné dívky, kterou závislost dovedla až na samé dno. Dokáže přimět k zamyšlení a v divácích zanechá silný dojem ještě dlouho poté, co ho zhlédnou. Ne nadarmo si film vysloužil Českého lva za nejlepší dokumentární dílo.

Reklama
Samotáři

Sledujte Samotáři online

HBO Max Sledovat online

TIP: Ušetřete 798 Kč na ročním předplatném

Gympl

Sledujte Gympl online

Netflix Sledovat online
Katka

Sledujte Katka online

Reklama
Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu