Reklama

Hororové filmy na Halloween

Foto: TMDB

Hororové filmy jsou ideální podívanou na Halloween a podzim celkově. V pošmurných dnech přijde vhod si pustit strašidelný snímek. Stále dříve se stmívá, což nahrává večerům stráveným u hororů. Podle toho, jaký žánr mají nejraději, si mezi nimi vyberou všichni diváci. Existuje více hororových kategorií, z nichž všechny mají filmy zasluhující pozornost.

Reklama

Halloween není jen o filmu Halloween

Jistě, film Halloween (1978) je klasikou žánru, ale vydařených hororů najdete ještě daleko více. Podívejme se společně na nejznámější typy hororů a snímky, které je reprezentují.

Slasher vypráví příběh sériového vraha pronásledujícího oběti (již zmíněný Halloween, Pátek třináctého, Candyman, z novějších Všechno nejhorší či Slečna bestie). Found footage předstírá, že předkládá skutečné události formou ruční kamery, leč stále jde o fiktivní příběh (například Záhada Blair Witch, Monstrum).

Díky vražedným žralokům a dalším zvířatům jsou zvířecí horory samostatnou kategorií. Průkopníkem mezi nimi je film Čelisti (1975). V jeho stopách následoval například film Piraňa (1978). Lidem, nikoliv zvířatům, se věnuje tělesný horor. Zachycuje obvykle strašlivou proměnu člověka ve zrůdu (Moucha, Videodrom).

V případě hororů s nadpřirozenými bytostmi je rovněž z čeho vybírat. Speciální odnož tvoří zombie horory (Noc oživlých mrtvol, Úsvit mrtvých, 28 dní poté, Vlak do Pusanu). Mezi další nadpřirozená stvoření, která získala vlastní kategorii, náleží upírské horory (Drákula, Interview s upírem, Ať vejde ten pravý, Blade), filmy s (obřími) monstry (Godzilla, King Kong, Kořist z roku 2019) a vlkodlačí filmy (Americký vlkodlak v Londýně, Vlkodlak z roku 2010 či Howl).

Reklama

Případem sám pro sebe jsou duchařské filmy (Poltergeist, Loď duchů, Ti druzí) a paranormální horory, které mnohdy zahrnují tematiku ďábla či náboženství obecně (Rosemary má děťátko, Vymítač ďábla, Přichází Satan!).

Tři méně známé hororové žánry

Ne všechny hororové žánry jsou natolik rozšířené, jak zasluhují. Folkový horor se odehrává na venkově a zpravidla vypráví o střetu lidí pocházejících z dvou odlišných prostředí. Výborným příkladem je Rituál (1973) či novější Slunovrat (2019). Home Invasion se točí kolem proniknutí antagonistů do domova hrdinů (Očista, Funny Games). Gotický horor možná na první pohled působí staromódně, ale kombinace již uplynulých časů a děsu má své kouzlo i dnes (Ospalá díra, Crimson Peak).

+ Bonus: Úplně první filmový horor

Nejstarší horor letos oslavil již 127. narozeniny a stojí za ním průkopník francouzské kinematografie Georges Melies. Jde o film Dům ďábla z roku 1896, který trvá pouhé tři minuty a odehrává se ve strašidelném zámku, oblíbené proprietě hororových snímků. Film jde zhlédnout na YouTube. Kdo chce zjistit, jak to s horory začalo, má jedinečnou příležitost tak učinit!

Reklama
Reklama
Reklama
Zavřít reklamu