Reklama

Kaskadéři ve filmech: Akce, bolest i láska

Foto: TMDB

Kaskadéři jsou méně obvyklými hrdiny filmů z prostředí Hollywoodu a natáčení obecně. Když už podobná díla vznikají, většinou se zaměřují na hvězdy nejvyšší, tedy herce či režiséry, a kaskadéři jsou neopěvovaní hrdinové. Pár snímků už jim přesto pozornost věnovalo. Které to jsou?

Reklama

Kaskadéři těžký chleba mají

Ryana Goslinga širokému obecenstvu netřeba zdlouhavě představovat. Sympatický kanadský herec má na kontě řadu akčních i humorných rolí. Obojí dohromady spojil ve svém novém snímku Kaskadér, který od 2. května řádí i v českých kinech. Od publika prozatím sklidil pozitivní hodnocení. Film se točí kolem bývalého kaskadéra Colta (Gosling), který se rozhodne ke své práci vrátit. Jenže v cestě mu nestojí jenom jeho bývalá přítelkyně Jody (Emily Blunt), ale také zmizelý herec Tom (Aaron Taylor-Johnson), jehož Colt dubluje a musí ho najít dřív, než bude pozdě.

Režisér David Leitch předtím natočil takové pecky, jako je John Wick či Deadpool 2, a ani u Kaskadéra se jeho rukopis nezapře. Film je zábavná akční podívaná, která zároveň skládá poctu těžké práci kaskadérů. Kromě humoru a podařených bojových scén navrch přihodí vydařené herecké výkony. Zejména mezi Coltem a Jody to chvílemi pořádně jiskří.

Zranění i zabíjení

Cameronovi snad štěstěna přeje více, zato Roy, hlavní hrdina filmu Pád (2006), na tom tak dobře není. Jak název napovídá, Roy se zranil při pádu a nyní leží ochrnutý v nemocnici. Společnost mu dělá pětiletá dívenka Alexandria, jíž Roy začne vyprávět dobrodružný příběh pomsty pěti hrdinů. Film kombinuje více příběhových linií, překračuje hranice mezi skutečností a fantazií. Po obrazové stránce je uchvacující, ostatně indický režisér Tarsem Singh proslul tím, že jeho díla jsou nefalšované obrazové orgie. Nezklame ani Lee Pace v hlavní roli a kouzelně přirozená mladičká Catinca Untaru jako Alexandria.

Lásku diváků si získal film Grindhouse: Auto zabiják (2006) o kaskadéru Mikeovi (Kurt Russell), který pomocí svého auta zabíjí mladé dívky. Film se však kaskadérské práci nevěnuje, tak ho zmíníme pouze okrajově. Velký důraz na realitu každodenní dřiny kaskadéra neklade ani film Drive (2011)… s Ryanem Goslingem v hlavní roli, který se tak po třinácti letech díky filmu Kaskadér vrací zpět k již vyzkoušenému tématu. Drive sice obsahuje pár automobilových scén, ale v prvé řadě jde o příběh postupně se rozvíjející romance mezi mlčenlivým bezejmenným hrdinou a jeho novou sousedkou (Carey Mulligan) ve světě plném násilí.

Reklama

Na závěr zmíníme další snímek Quentina Tarantina, prozatím poslední. Tenkrát v Hollywoodu (2019) se točí kolem přátelství dvou mužů, herce Ricka a jeho dubléra Cliffa, kteří se v Los Angeles roku 1969 snaží udržet si slávu… tedy hlavně Rick, Cliffovi je to z větší části jedno. Horká atmosféra jednoho města, odkazy na známé osobnosti a filmy, vraždící kult, nelehký život herce… Film zpracovává více témat a díky tomu zaujme, ačkoliv trvá přes dvě a půl hodiny. Ne nadarmo si vysloužil dva Oscary (jeden právě pro Brada Pitta) a získal dalších osm nominací.

Výprava do minulosti

Do období první světové války se vrací film Velký Waldo Pepper (1975), v němž zazářil legendární Robert Redford. Po tragické smrti jeho přítele a zákazu létat si Waldo změní jméno a přidá se k leteckým kaskadérům. Milovníci letadel a napětí si přijdou na své, diváci letecké scény označili za nádherné a chválu si vysloužil i výkon Roberta Redforda. Film navíc zdařile kombinuje napínavé a komické scény.

Jen o tři roky později vznikl další film, jemuž je vlastní akce i humor. Hooper v hlavní roli s Burtem Reynoldsem diváky zavádí do života kaskadéra, na nějž čeká vysoce nebezpečný skok autem. V době promítání Hooper patřil k nejakčnějším filmům a i dnes jde o bezstarostnou zábavu, u níž se lidé odreagují. Jak kaskadéři opravdu žijí, sice film nezachycuje natolik věrně jako jiné, ale kdo ke snímku přistoupí s tím, že jde o fikci, nudit se nebude.

Daleko známější je V roli kaskadéra (1980). Uprchlý voják Cameron se před policií schová mezi kaskadéry. Příběh je relativně přímočarý, ale navrch ho vytahuje soustředěný výkon Petera O’Toola, který si vystřihl šíleného režiséra. Film zaujme napínavými scénami a navíc dokáže přimět k zamyšlení nad tím, kam až je člověk ochotný zajít, aby dosáhl svého cíle. Ale nebojte, pořád jde v prvé řadě o zábavný akční snímek s nádechem romantiky, nikoliv žádné těžké filozofické drama.

Reklama

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu