Reklama

Milostný trojúhelník v akci

Foto: TMDB

Když spojí síly romance a pořádné drama, je o zábavu vystaráno! Milostný trojúhelník v příběhu má své kouzlo. Diváky zajímá, jak dopadne, kdo skončí s kým a jestli opravdu dojde k onomu pověstnému ‚a žili šťastně až do smrti.‘

Reklama

Méně obvyklý milostný trojúhelník

Některé filmy berou tuto ustálenou recepturu a úspěšně ji převrací naruby. Díky tomu působí svěžím dojmem.

Výborným příkladem je film Klub rváčů (1999) Davida Finchera. Romantická linka v příběhu hraje vedlejší, leč stále důležitou roli. Titulní nejmenovaný vypravěč v podání Edwarda Nortona přihlíží, jak dívka Marla (Helena Bonham Carter), kterou má rád, spí s Tylerem Durdenem (Brad Pitt). Jak později zjistíme, celé je to daleko komplikovanější. Klub rváčů je výborný film, který diváky přiměje k zamyšlení a zaslouží si víc než jen jedno zhlédnutí.

Milostný trojúhelník ve filmu má obvykle podobu muž – žena – muž či žena – muž – žena. Méně často dává prostor třem ženám. Výjimkou je film Favoritka (2018). O přízeň královny Anny v Anglii 18. století bojují hned dvě ženy, které vědí, že díky královně mohou získat nemalý vliv. Film žánrově spadá mezi černé komedie a neostýchá se zobrazit odvrácenější stránky lidské povahy.

Woody Allen se v průběhu své kariéry rovněž opakovaně věnoval tematice milostného trojúhelníku. Ve filmu Vicky Cristina Barcelona (2008) vzácně jde o dobrovolný milostný trojúhelník. A v o tři roky starším snímku Match Point – Hra osudu (2005) má milostná aféra za následek smrt. Kromě vydařených scénářů oba filmy mimo jiné spojuje účast Scarlett Johansson v jedné z hlavních rolí.

Reklama

Romantická klasika

Se sympaticky ztřeštěnou Bridget Jonesovou ve filmu Deník Bridget Jonesové (2001) se ztotožní nejedna divačka. Bridget má prořízlou pusu, nadváhu a talent na trapasy. Navzdory tomu jí do cesty vstoupí hned dva muži – pohledný mrzout Mark Darcy (Colin Firth) a její šarmantní, ale nestálý šéf Daniel Cleaver (Hugh Grant). Filmu nechybí smysl pro humor, romantika ani výborné herecké výkony.

Za své trable si zčásti může sám Calvin, hrdina filmu Byt (1960). Aby v práci povýšil, byt propůjčuje k záletům svým nadřízeným. A funguje to do té doby, než jeho šéf projeví zájem o dívku, kterou má Calvin rád. Co s tím asi udělá? Film je vtipný, svižný a díky netradičnímu příběhu baví dodnes.

Samozřejmě, klasikou je i proslulý Titanic (1997), v němž krásná Rose volí mezi svým necitlivým bohatým snoubencem Calem a chudým, ale milujícím umělcem Jackem. Všechny romantické duše potěší film Zápisník jedné lásky (2004) vycházející z románu Nicholase Sparkse. V hlavních rolích zazářili Ryan Gosling a Rachel McAdams, přičemž filmová romance mezi nimi se přelila do skutečného života.

Uvolněnou atmosféru zlatých 60. let zachycuje film Absolvent (1967), v němž mladík váhá mezi svou starší, leč půvabnou milenkou a její dcerou. V hlavní roli zazářil Dustin Hoffman, kterého Absolvent proslavil. Příliš představovat netřeba film Casablanca (1942). Krásná Ingrid Bergman a šarmantní Humphrey Bogart vytvořili nezapomenutelnou dvojici bývalých milenců Ilsy a Ricka, kteří se po letech znovu potkají. Jestli na ně ale ve válkou zmítané Casablance čeká šťastný konec, není vůbec jisté. Zejména proto, že Ilsa je vdaná.

Reklama

Filmů o milostných trojúhelnících je každopádně ještě daleko více. Nejnovějším přírůstkem na Voyo je film Tvůj snoubenec, můj milenec, v němž o napětí, milostné problémy ani humor není nouze. Diváci, které toto téma zajímá, tak mohou vybírat z celé řady vydařených děl.

Tvůj snoubenec, můj milenec

Sledujte Tvůj snoubenec, můj milenec online

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu