Reklama

Oscary 2024: Již známe výsledky! Kdo vyhrál?

Foto: TMDB

Oscary 2024 nabídly pár překvapení, ale ještě více očekávaných umístění. Znovu platilo, že s filmy největším počtem nominací získají největší počet cen.

Absolutním vítězem je historické drama Oppenheimer od Christophera Nolana. To z celkem 13 nominací proměnilo sedm. Obdrželo dvě nejprestižnější sošky, za nejlepší film a režii. Radovali se i dva herci z filmu, Cillian Murphy (nejlepší herec v hlavní roli) a Robert Downey Jr. (nejlepší herec ve vedlejší roli). To platilo zejména o Downeym Jr., který konečně získal Oscara poté, co nezvládl proměnit dvě předchozí nominace, jednu z roku 2009 a druhou z roku 1993.

“Natočili jsme film o člověku, který stvořil atomovou bombu. A díky němu dnes chtě nechtě žijeme v Oppenheimerově světě. Proto bych cenu rád věnoval všem, kdo usilují o mír,” okomentoval své vítězství Cillian Murphy.

Špatně si nevedlo ani osobité sci-fi Chudáčci režiséra Yorgose Lanthimose. Nominací mělo 11, Oscary obdrželo čtyři. Nejdůležitějším z nich byla cena za nejlepší ženský herecký výkon, která připadla Emmě Stone. Dále film dostal Oscary za nejlepší kostýmy, masky a výpravu.

Na závěr si zaslouží zmínku tři další ocenění. Cenu za nejlepší cizojazyčný film získalo válečné rodinné drama Zóna zájmu. V oblasti animovaného filmu zabodoval Chlapec a volavka klasika japonské animace, Hajaa Mijazakiho. A nejlepším krátkým hraným filmem se stal Podivuhodný příběh Henryho Sugara s Benedictem Cumberbatchem v titulní roli, který lze zhlédnout na Netflixu.

Oscary 2024 nepřály všem favoritům

Oproti tomu propadákem roku se stal komediální snímek Barbie, který získal jedinou cenu – Oscara za nejlepší původní píseň – ačkoliv nominací měl hned osm. Barbie však smutnit nemusí, neúspěch na Oscarech jí vyvažují kasovní výsledky. Snímek stál 145 milionů a vydělal 1,446 miliardy!

Když už je řeč o zklamání, Češi letos ostrouhali. Nikomu se nepovedlo získat nominaci, o ocenění ani nemluvě. Opravdovým smolařem letošních Oscarů nicméně je drama Martina Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Získat deset nominací a neproměnit ani jedinou z nich, to je výsledek, jaký se hned tak nestává.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu