Reklama

Pes je nejlepší filmový přítel člověka

Foto: TMDB

Pes je věrným lidským společníkem tisíce let. Mnohokrát mu filmaři složili ve svých dílech hold. Některé z těch nejlepších příběhů čerpají ze skutečných událostí. A potěší každého milovníka psů.

Reklama

Pes, který skutečně žil

Dobrým příkladem dojemného filmu inspirovaného realitou je Marley a já (2008). Manželský bezdětný pár si pořídí divokého pejska Marleyho a zažívá s ním nejedno dobrodružství. V hlavních rolích zazářila dvojice Owen Wilson a Jennifer Aniston. Film vychází z úspěšné knihy Johna Grogana, která nenechá při čtení jedno oko suché.

Na dojemnou notičku hraje rovněž Hačikó – příběh psa (2009). Vypráví příběh věrného psa, který i po náhlé smrti svého pána na něj stále čekal na nádraží. Hačikó opravdu žil. Stalo se tak v Japonsku 20. století a dodnes jeho psí oddanost oslovuje širokou veřejnost. V tomto filmu si jeho páníčka vystřihl Richard Gere a jde o názornou výpověď o síle pouta mezi člověkem a psem.

Do třetice všeho dobrého potěší film Ruby záchranářka (2022). Vypráví příběh policisty, který se pokouší opakovaně dostat mezi psovody, ale nedaří se mu to. Jeho šance narostou v okamžiku, kdy narazí na šikovnou, byť divokou fenku Ruby. Film předává zprávu, že člověk by se nikdy neměl vzdát svých snů. Hlavní roli si vystřihl Grant Gustin, známý ze superhrdinského seriálu The Flash. O rok později se Gustin objevil v dalším snímku s psí tematikou, komedii Puppy Love.

Marley a já

Sledujte Marley a já online

Reklama
Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Animovaní psí kamarádi

Psům se daří rovněž v kreslených filmech. Nelze opomenout klasiku Lady a Tramp (1955), v níž se do sebe zamilují dva pejsci pocházející z odlišných sociálních vrstev. Dnes již legendární scénu s pojídáním špaget zná i člověk, který tento film předtím neviděl. Film v roce 2019 obdržel remake zvaný Lady and the Tramp.

Neobvyklé povolání zastává Bolt, hlavní hrdina snímku Bolt – pes pro každý případ (2008). Poněkud rozmazlený Bolt je filmovou hvězdou a o skutečném životě má zkreslené představy. Když se vydá na cestu za svou paničkou Penny, rychle zjistí, že být superhrdina na plátně není stejné jako mít opravdové schopnosti. Snímek kromě sympatických postav nabídne i pořádně nadupané tempo vyprávění.

Sice ne animovaný, ale pro dětské diváky primárně určený je film 101 dalmatinů (1996). V něm zlá Cruella v podání Glenn Close pronásleduje nevinná štěňátka. Koho by více zajímala původní, animovaná verze, nechť zhlédne stejnojmenný snímek z roku 1961.

Reklama

Oboje hranou i animovanou verzi má také pejsek Frankenweenie, kterého zpět k životu přivede chlapec Viktor. Slavný režisér Tim Burton v roce 1984 natočil krátkometrážní hranou verzi a v roce 2012 se k tomuto příběhu vrátil díky líbezně pochmurnému animáku Frankenweenie: Domácí mazlíček. A kdo by rád viděl pejska toužícího stát se rockovou hvězdou, Pes ro(c)ku (2016) potěší menší i větší diváky!

Bolt - pes pro každý případ

Sledujte Bolt – pes pro každý případ online

Disney Plus

Sledovat online
Pes ro(c)ku

Sledujte Pes ro(c)ku online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama

Nedávné filmy

Na závěr se stručně podívejme na pár novějších snímků na toto téma, které si zaslouží diváckou pozornost. Psí poslání (2017) i navazující film Psí poslání 2 (2019) vypráví o psu Baileym, který prochází reinkarnací. Vede více životů, v jejichž rámci pomáhá nejrůznějším lidem, ale ve skrytu duše sní o návratu ke svému prvnímu páníčkovi, chlapci Ethanovi. Filmy vychází z úspěšné knižní série spisovatele W. Bruce Camerona. Z jeho tvorby čerpá rovněž snímek Psí domov (2019) o fence Belle, která vyráží na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby našla svého páníčka Lucase.

V České republice zabodoval snímek Gump – pes, který naučil lidi žít (2021) podle knižní předlohy Filipa Rožka. Film se jako jedno z mála nových českých děl propracoval i na Netflix a letos se dočkáme pokračování s názvem Gump – jsme dvojka.

Channing Tatum ztvárnil hlavní roli v komedii Pes (2022) o mariňákovi, který má dopravit Lulu, fenku německého ovčáka, na pohřeb jejího bývalého páníčka. Tato nesourodá dvojka se spolu rozhodně nenudí, a divák při sledování filmu také ne!

Reklama
Reklama
Reklama
Zavřít reklamu