Reklama

Tento týden začne filmový festival Ostrava Kamera Oko

Foto: TMDB

Velkou výhodou dlouholeté tradice filmových festivalů v ČR je, že probíhají v řadě českých měst. Tentokrát si na své přijdou ostravští. 15. až 19. listopadu Ostrava hostí festival Ostrava Kamera Oko, který poprvé proběhl v roce 2009. Letošní ročník je v pořadí již patnáctý. Festival představuje tvorbu důležitých českých i zahraničních tvůrců. Samozřejmě nesmí chybět ani bohatý doprovodný program.

Reklama

Ostrava jako srdce filmu

Festival promítne řadu nových filmů českých, slovenských i dalších tvůrců z let 2022 a 2023. Z české tvorby představí například krimi drama Němá tajemství, povídkový film O malých věcech, film o kariéře sportovkyně a pornoherečky Její tělo inspirovaný skutečnými událostmi a velký sci-fi hit Bod obnovy, který po delší pauze dokazuje, že i v ČR mohou vzniknout vynikající žánrové filmy.

Z tvorby zahraničních režisérů a z koprodukčních snímků zaujme mimo jiné drama o konfliktu mezi Ukrajinci a Romy Oběť a komediální road movie Grand Prix. Pro dětské i dospělé publikum zároveň je určený půvabný animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Festival předvede zbrusu nová díla z tak rozmanitých zemí, jako je Rumunsko, Kanada, Brazílie či Francie. Kromě celovečerních filmů festival zahrne soutěž krátkých filmů a pásmo krátkých animovaných filmů.

Kamera, klapka, akce!

Na své si přijdou i návštěvníci, kteří by se kromě sledování filmů rádi dozvěděli něco nového. Ostrava Kamera Oko nabídne program například o českých filmových plakátech. Vysvětlí, jak vypadá práce s kamerou v animovaných filmech. U animace ještě chvíli zůstane díky hodinovému workshopu animace dostupnému pro veřejnost. Festival nabídne několik besed, během nichž se tvůrci podělí o své know-how a zodpoví otázky diváků. Svou zkušenost bude sdílet například kameramanka Veronika Donutková v rámci besedy o pražských filmařkách.

Na své si přijdou rovněž milovníci hudby díky snídani s živou hudbou či projekce filmu Anexe s doprovodem orchestru. Třešničku na dortu představuje location tour, která tentokrát návštěvníky zavede na Landek.

Reklama

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu