Reklama

Učitel versus studenti: filmový souboj

Foto: TMDB

Učitel jako hlavní hrdina filmu se nevidí často. Když už najdeme snímek zasazený do školního prostředí, zpravidla věnuje pozornost studentům. Navzdory tomu existuje pár vydařených filmů na toto téma, které zvládnou pobavit i zaujmout. Zejména v případě, že pracujete ve škole anebo si chcete prostě a jednoduše připomenout svá studijní léta.

Reklama

Učitel jako záporák i hrdina

Ne každý učitel má dobré úmysly. Příkladem je Zeki, z vězení čerstvě propuštěný zloděj. Poté, co Zeki zjistí, že nad jeho cennou kořistí postavili tělocvičnu, začne pracovat jako suplující učitel na gymnáziu. Přes den se potýká se studenty a v noci se snaží k penězům prokopat. Německý film Fakjů pane učiteli (2013) se stal hitem ve více zemích, sází jeden vtip za druhým a divákům pomůže se odreagovat. Film si vysloužil další dvě pokračování, v letech 2015 a 2017, ale ta již nemají tak dobrá hodnocení.

Práci suplujícího učitele přijme i Jack Black alias kytarista Dewey Fin ve filmu Škola rocku (2003). Stane se tak víceméně náhodou a Fin moc neví, co si na škole počít… dokud se ze studentů nerozhodne vytvořit rockovou skupinu. Pro všechny milovníky rockové hudby jde o povinnost a Jack Black se v hlavní roli vyřádil. Mnohem méně přívětivý učitel hudby je dirigent Terence Fletcher v podání J.K. Simmonse ve snímku Whiplash (2014). Jeho učební metody sice fungují, ale studenti z nich mají pořádné trauma.

Vážnější podívanou nabízí životopisné drama Čistá duše (2001). V hlavní roli zazářil Russell Crowe a po jeho boku Jennifer Connelly. Crowe ztvárnil Johna Nashe, učitele a vědce bojujícího se schizofrenií, který dosáhl nejednoho životního úspěchu. Kdo má rád filmy podle skutečných událostí, které dokážou dojmout i přimět k zamyšlení, Čistá duše ho nezklame. Na Československé filmové databázi snímek spadá mezi stovku nejlepších i nejoblíbenějších děl a získal hned čtyři Oscary, včetně toho za nejlepší film roku.

Fakjů pane učiteli

Sledujte Fakjů pane učiteli online

Reklama

Tyhle kantory by student chtěl mít

I v českých luzích a hájích se urodilo pár pozoruhodných učitelských postaviček. Kdo by neznal Igora Hnízda, kterého si ve filmu Obecná škola (1991) vystřihl Jan Tříska? Film je hořká komedie s nezapomenutelnými hrdiny a silnou dobovou atmosférou poválečného Československa. Ačkoliv Třískův Igor Hnízdo filmu dominuje, krom něj nezklamou ani další známí herci, jako je Zdeněk Svěrák, Rudolf Hrušínský či Libuše Šafránková. Film slavil úspěch i mimo ČR, podařilo se mu získat nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

U Zdeňka Svěráka ještě na okamžik zůstaneme. Ztvárnil hlavní roli ve filmu Vratné lahve (2007), který natočil jeho syn Jan Svěrák. Hlavní hrdina Josef Tkaloun je sice bývalý učitel, ale v životě se nenudí. Zejména poté, co začne brigádničit v supermarketu. Filmu nechybí smysl pro humor, emoce, příjemně plynoucí tempo a skvělí herci. Diváci Vratné lahve chválili především díky tomu, jak příběh zvládá vystihnout obyčejné lidské osudy a podzim života jednoho člověka.

Oprávněnou klasikou je Cesta do hlubin študákovy duše (1939). Sympatický a nesmělý profesor Matulka v podání Jindřicha Plachty si netroufá složit poslední státnici. Jeho studenti mu nejprve přidělávají vrásky, ale nakonec se mu rozhodnou pomoct. Film překypuje humorem a pobaví i více než osmdesát let po svém vzniku. Více hlášek z něj by si zasloužilo tesat do kamene a nepřekvapí, že fanoušci československých komedií se k tomuto snímku rádi vracejí.

Obecná škola

Sledujte Obecná škola online

Reklama
HBO Max Sledovat online

TIP: Ušetřete 798 Kč na ročním předplatném

Vratné lahve

Sledujte Vratné lahve online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Cesta do hlubin študákovy duše

Sledujte Cesta do hlubin študákovy duše online

Reklama

O2 TV

Sledovat online

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu