Reklama

V listopadu proběhne filmový festival Mezipatra

Foto: TMDB

V řadě filmových festivalů, které každoročně probíhají v České republice, se některé mohou snáz ztratit. Členové LGBTQ+ komunity anebo lidé, které tato tematika zajímá, by si neměli nechat ujít filmový festival Mezipatra. V Praze proběhne v termínu 2. až 9. listopadu a následně se mezi 10. až 17. listopadem přesune do Brna.

Reklama

Mezipatra si klade za cíl každý rok uvést stovky českých i zahraničních filmů s LGBTQ+ tematikou. Festival je rozmanitý – kromě promítání na něm nechybí ani besedy, přednášky, výstavy, workshopy a party. Kromě filmů samotných se diváci víc dozví i o jejich tvůrcích, režisérech a režisérkách. Ačkoliv Mezipatra náleží mezi mladší festivaly, již si stihl vybudovat renomé a jednotlivé ročníky navštěvuje v průměru okolo 12 tisíc lidí.

Mezipatra navážno i odlehčeně

I letos se návštěvníci mohou těšit na bohatý program. Na své si přijdou milovníci hraných i dokumentárních filmů z více zemí světa, přičemž vybrat jen několik z nich je nelehkých úkol.

Velké věci lze očekávat od celovečerní soutěže, jíž se zúčastní deset filmů. Hlavní hrdinkou filmu Pravidlo 34 je mladá právnička s nebezpečnými sexuálními tužbami. Oproti tomu filmy Co po nás zbyde a Míjení odhalují úskalí dlouhotrvajícího vztahu. Ze skutečných událostí čerpá snímek Ohňostroje o zakázané lásce dvou mladíků žijících v Itálii 80. let. V jihokorejském filmu Paví tanec trans tanečnice čelí konfrontaci s lidmi ve své konzervativní rodné vesnici, odkud před časem odešla.

Obdobně rozmanité je zaměření dokumentárních filmů promítaných na festivalu. Jde o výběr ze snímků, které zabodovaly mimo jiné na prestižních festivalech typu Sundance či Berlinale. Tak například Kokomo City vrhá světlo na dosud stále tabuizované téma života sexuálních pracovnic. Optimističtěji zaměřený je oproti tomu film M jako matky vypovídající, jak název naznačuje, o mateřství.

Reklama

Kromě celovečerních filmů festival nabídne řadu dalšího zajímavého vyžití. Půjde například o hlavní soutěž krátkých filmů, program Queen Kino uvádí a retrospektivu s ohlížením na nejzajímavější snímky minulých ročníků festivalu. Z doprovodného programu si zaslouží zmínit mimo jiného Technicolor party (2.11.) či Mezipatra Main Party (4.11.), obojí v Praze. V Brně pro změnu Mezipatra uskuteční speed dating i komediální stand up vystoupení či závěrečnou Noc svobody, která se stylově koná 17. listopadu. Lístky na festival i jednotlivá promítání jde již zakoupit na internetu.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu