Reklama

Zlaté glóby: Oppenheimer rozdrtil konkurenci

Foto: TMDB

Zlaté glóby jsou jednou z nejprestižnějších hollywoodských filmových cen. Do značné míry určují, které filmy mají šanci vyhrát o pár měsíců později Oscara. Letos zabodovalo více podařených snímků. Žádný filmový milovník by si následující díla neměl nechat ujít.

Reklama

Zlaté glóby: Barbie bojovala udatně

Je paradox, že nejvíce nominací získaly dva žánrově velmi rozdílné filmy. Šlo o odlehčený snímek Barbie a válečné životopisné drama Oppenheimer. Barbie obdržela celkem devět nominací a Oppenheimer osm. Dobře si vedlo rovněž westernové drama Zabijáci rozkvetlého měsíce a sci-fi Chudáčci (shodně sedm nominací). Zvítězit ale mohl jen jeden film.

Ačkoliv Barbie bojovala udatně, její konkurent Oppenheimer ji nakonec roznesl na kopytech a získal nejvíce ocenění. Drama oblíbeného britského režiséra Christophera Nolana obdrželo pět cen. Největším úspěchem je Zlatý glóbus za nejlepší drama. Oppenheimer uspěl dále v kategoriích nejlepší režie, hudba, nejlepší mužský výkon v hlavní roli (Cillian Murphy) a ve vedlejší roli (Robert Downey Jr.).

Barbie oproti tomu skórovala v pouhých dvou kategoriích – nejúspěšnější filmový a kasovní úspěch a nejlepší původní píseň What Was I Made For?, kterou nazpívala Billie Eilish. Kýženou cenu za nejlepší komedii či muzikál jí vyfouklo již zmíněné sci-fi Chudáčci. Za něj si cenu odnesla též herečka Emma Stone.

Medvědi i zabijáci

Ani ostatní filmy se nenechaly příliš zahanbit. Zabijáci rozkvetlého měsíce přinesli sošku herečce Lily Gladstone za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Ocenění putovala i k francouzskému dramatu Anatomie pádu za nejlepší neanglicky mluvený film, animovanému Ghibli snímku Chlapec a volavka či komediálnímu dramatu Zimní prázdniny. Paul Giamatti za poslední zmíněný film získal svůj v pořadí již třetí Zlatý glóbus.

Reklama

Zlaté glóby v neposlední řadě udílí cenu seriálům. Na tomto poli největší úspěch slavilo drama Boj o moc, které získalo cenu za nejlepší drama a tři herecké sošky. Nejlepší komedií se stal seriál Medvěd, který přinesl ocenění i dvěma hercům.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu