Reklama

Český lev zná vítěze letošního roku, největší favorit selhal

Foto: TMDB

Český lev zůstává nejznámější českou filmovou cenou. A to i navzdory snaze některých lidí to změnit a vytvořit mu konkurenci. Minulý týden jsme probírali výsledky letošních Oscarů. Nyní je čas se podívat, kdo letos zabodoval v českém filmovém průmyslu.

Český lev přinesl radost i smutek

Pozornost na sebe na ceremoniálu humorným proslovem strhla Simona Peková. Dříve známá hlavně návštěvníkům brněnského divadla HaDivadlo, Peková si střihla záživnou roli tchyně Valerie ve filmu Přišla v noci. Peková tím získala svou první sošku po více než čtyřiceti let hraní ve filmech.

Štěstí v neštěstí oproti tomu přálo historickému dramatu Bratři o odbojářích Mašínových. Film sice získal Českého lva za nejlepší film, ale celkem měl na kontě nominací 15! Z nich zvládl proměnit pouze jedinou. Mohlo to nicméně být horší. Krimi drama Úsvit mělo nominací 13 a nedostalo ani jednu sošku.

Zajímavý po delší době je úspěch žánrového filmu, kterých v České republice přece jenom tolik nevzniká. Sci-fi snímek Bod obnovy (ke zhlédnutí již nyní na Netflixu) zabodoval v technických kategoriích. Ne náhodou – dle tvrzení diváků jde o po kamerové a zvukové stránce nesmírně vydařený kousek. Ostatně, sci-fi žánr k vizuálním hrátkám přímo vybízí.

Na rozdíl od již zmíněných Oscarů dává Český lev prostor i televizní tvorbě. Nejlépe si vedlo pětidílné drama Volha, které dostalo hned pět sošek z šesti nominací, nejvíce ze všech vítězů! Volhu tak můžeme označit za absolutního vítěze Českých lvů. To je lehce ironický výsledek, uvážíme-li, že seriály prvně získaly do filmové soutěže přístup před pouhými čtyřmi lety. Ze seriálů zabodovalo rovněž krimi drama Matematika zločinu v kategorii nejlepší televizní minisérie.

Na závěr zaslouží zmínku drama Atestace o mladém lékaři, které vybojovalo vítězství v kategorii nejlepší krátký film. Za zhlédnutí určitě stojí i nejlepší animovaný celovečerní film, půvabná podívaná Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Nejlepším dokumentárním filmem je Všechno dobře dopadne o včelách. Uznání zasluhuje kameraman Vladimír Smutný, který obdržel sošku za přínos české kinematografii. Smutný pracoval například na filmech Kolja, Tmavomodrý svět či Nabarvené ptáče. Českého lva letos moderoval osvědčený Marek Eben.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu