Reklama

Dinosauři v dětských filmech bývají roztomilí

Foto: TMDB

Děti milují dinosaury. V nejednom případě jim tato láska vydrží až do dospělosti. Na největších tvorech, kteří kdy kráčeli po Zemi, je jednoduše něco lákavého. Nejenom proto se dinosauři často objevují ve filmech jako hlavní hrdinové.

Reklama

Dinosauři pro děti

Oproti skutečným dinosaurům bývají ti v animovaných dětských filmech přátelští a roztomilí. Tak moc, že by se s nimi diváci rádi skamarádili.

Výborným příkladem je filmová série Země dinosaurů, která čítá třináct dílů. První z nich vznikl již v roce 1988 a na scénu uvádí více dinosauřích hrdinů. Konkrétně jde o pět kamarádů, kteří zažívají velké dobrodružství. Film zůstává půvabnou pohádkou, která vzbudí silné emoce a kromě příběhu potěší i podařenou animací a hudbou. Mnozí diváci Zemi dinosaurů označili za film jejich dětství.

Ze všech částí oblíbené série Doba ledová dinosaurům věnuje největší pozornost díl třetí s podtitulem Úsvit dinosaurů, který vyšel v roce 2009. Lenochod Sid způsobí poprask, když se rozhodne ujmout nalezených dinosauřích vajec. A mamut Manny špatně nese skutečnost, že dinosauři ho vyšoupli z pozice největšího zvířete. Film srší vtipem, díky čemuž dokáže zaujmout děti i dospělé. Na scénu se vrací oblíbené postavičky i vydaření nové hrdinové. To platí především o lasičákovi Buckovi, který s vervou loví dinosaury a postaral se o některé z nejhumornějších okamžiků filmu.

Dinosauří přátelství

Dinosauři vyhynuli před miliony let. Film Hodný dinosaurus (2015) ukazuje, co by se stalo, kdyby přežili a potkali se s lidmi. Když se setkají chlapec Spot a dinosaurus Arlo, může to být začátek krásného přátelství. Film cílí na nejmenší publikum a zaujme překrásnou animací, díky níž nejenom hlavní hrdinové, ale i prostředí, do něhož je příběh zasazen, působí jako živé. Od diváků, kteří ho zhlédli, si Hodný dinosaurus vysloužil označení výlet napříč prehistorickou Amerikou, a podobná podívaná se málokdy vidí.

Reklama

Konečně, méně známý, ale pozoruhodný je japonský snímek Srdíčko a Mňamka (2010). Když se vegetariánský dinosaurus začne starat o masožravé mládě tyranosaura, je o zábavu vystaráno! Kromě pestré palety barev a poutavého příběhu film dokáže přimět k zamyšlení a předloží poselství o důležitosti rodiny. Typicky japonský styl animace nesedne každému, ale kdo film zhlédne až do konce, dostane výjimečný zážitek, který navíc zahřeje na duši… bez nadsázky.

Země dinosaurů

Sledujte Země dinosaurů online

Apple TV Sledovat online

Dinosauři naživo

Kdo by si přál setkat se s dinosaury, má smůlu. Dle vědeckých poznatků není možné je naklonovat. Zato v hraných filmech se zdarem ožili vícekrát.

Dobrodružství ztřeštěné rodinky Flintstoneových baví diváky celá desetiletí. V roce 1994 získali živou verzi ve filmu Flintstoneovi, v němž vystupuje více známých herců, jako například John Goodman či Halle Berry. Filmu nechybí nápaditost ani smysl pro humor. Jednoduše představuje pohodovou rodinnou podívanou pro chvíle oddechu. Prim v něm hrají lidské postavy, ale to dinosauru Dinovi neubírá na roztomilosti.

Reklama

I více než šedesát let po svém vzniku zůstává jedním z nejlepších dinosauřích filmů Cesta do pravěku (1955). Film jako jeden z nemnoha českých děl slavil úspěch v zahraničí. Čtyři kamarádi cestují časem zpět do pravěku a střetnou se s jeho zvířecími obyvateli, včetně dinosaurů. Karel Zeman vytvořil dobrodružnou podívanou, která uchvacuje diváky dodnes nejenom podařeností použitých triků. Navíc se diváci nenásilnou formou dozvědí nové informace o pravěku a tehdejší fauně. Film inspiroval Stevena Spielberga k vytvoření snímku Jurský park a jeho fanouškem je i další legendární režisér Wes Anderson.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu