Reklama

Fair Play aneb Sport ve filmu není vždycky fér

Foto: TMDB

Kariéra sportovce je něčím, o čem řada lidí sní. Jen málokdo jí skutečně dosáhne. Jak dokazují filmová dobrodružství fiktivních sportovců, ne vždycky je podobná životní dráha výhra.

Reklama

Bijci, borci a bojovníci

Box, bojová umění, fotbal… Jsou sporty, v nichž muži zpravidla hrají prim, a na něžné pohlaví v něm narazíte méně často. Filmy to nepřekvapivě odráží a nabízí pořádně napínavou podívanou.

V hlavní roli filmu Bojovník (2015) zazářil Jake Gyllenhaal. Zpočátku úspěšnému boxerovi Billymu se zhroutí svět, když jeho manželka náhle zemře a soud mu odebere dceru. Film dokáže dojmout a v okamžicích boxerských zápasů srší napětím, neboť každý úder může vše zvrátit. Někteří diváci film dokonce přirovnali k Rockymu pro 21. století.

Velmi odlišnému sportu se věnuje teprve patnáctiletý surfař Jay, hrdina filmu Na divoké vlně (2012). V českých končinách si surfování lidé tolik neužijí, v zahraničí jde však o oblíbenou kratochvíli. Stejně jako Bojovník, i Na divoké vlně klade důraz mimo jiné na vztah mezi sportovcem a trenérem. Film nabízí oku lahodící záběry kamery a vytváří dvě zdařilé dějové linky, sportovní a osobní.

Komediální nádech má oproti tomu český snímek Vyšehrad: Fylm (2022), který se točí kolem oblíbeného národního sportu: fotbalu. Film je určený především pro fanoušky seriálu Vyšehrad, na který navazuje, ale lze se na něj podívat i samostatně. Hlavní hrdina Lavi se řítí z jednoho průšvihu pro druhého, a zatímco on trpí, divák se dobře baví. Vydařených českých sportovních komedií není nikdy dost, a Vyšehrad: Fylm mezi ně patří, byť jeho stylu humoru pochopitelně nesedne úplně každému.

Reklama
Bojovník

Sledujte Bojovník online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Na divoké vlně

Sledujte Na divoké vlně online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama
Vyšehrad: Fylm

Sledujte Vyšehrad: Fylm online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Dívky, drsňačky a divošky

Ani ženám a dívkám se sport nevyhýbá, oboje v reálném životě a na filmovém plátně. Byť zrovna Nicole, hlavní hrdinka filmu Holky hrají taky (2017), to má znesnadněné skutečností, že její táta, hokejový trenér, by z ní nejraději udělal kluka. Nicolin život se změní teprve v okamžiku, kdy se seznámí se sousedkou Sonjou. A vypuknou sousedské naschvály, za jaké by se nemusela stydět ani česká klasika Zítra to roztočíme, drahoušku…! Samozřejmě, Němci žijí odlišně než Češi, ale smysl pro humor je národnostně přenosný a tento film to znovu dokazuje.

Nejnovějším sportovním filmem na Voyo s ženskou hlavní hrdinkou je titulní Fair Play (2014). Odehrává se v nelehkých 80. letech a točí se kolem mladé sprinterky Anny, které její matka začne podstrkovat anabolické steroidy. Filmu se daří vytvořit realistické postavy, od Anny až po její matku, trenéra a další hrdiny a antagonisty, kteří působí jako z masa a kostí. Sázky v něm jsou vysoké a Fair Play šponuje napětí na maximum, nejenom díky silnému příběhu, ale i talentovanému obsazení. Ne nadarmo tento film získal několik cen (například Cenu filmových fanoušků na Českém lvu) a ještě více nominací, neboť jde o jedno z nejvydařenějších českých děl posledního desetiletí.

Reklama
Fair Play

Sledujte Fair Play online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu