Reklama

Hana Brejchová, slavná plavovláska, zemřela v 77 letech

Foto: TMDB

Hana Brejchová i její sestra Jana Brejchová se obě zapsaly zlatým písmem do dějin české kinematografie. Ačkoliv Hana přestala ve filmech a seriálech hrát v polovině 90. let, zanechala po sobě spoustu nezapomenutelných děl. K těm nejlepším z nich se diváci rádi vrací doteď.

Reklama

Hana Brejchová čelila požáru i rodinným konfliktům

Hana Brejchová nikdy neměla nouzi o členy rodiny. Kromě již zmíněné Jany měla další čtyři sourozence, dvě sestry a dva bratry. Nepocházela z umělecké rodiny jako řada dalších českých herců. Její otec řídil dálkovou dopravu. K herectví se dostala v 18 letech v roce 1965. Jako první velkou roli si vystřihla Andulu ve snímku Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. Film slavil úspěch a získal mimo jiného nominaci na Oscara. Ani Hana nepřišla zkrátka, odnesla si za něj třetí příčku v soutěži o nejlepší herecký výkon na festivalu v Benátkách. Tehdy porazila i slavnou krásku Claudii Cardinale!

Její osobní život byl poměrně dramatický. Třikrát se provdala a dvakrát si vzala toho stejného muže. Vychovala dvě dcery, Světlanu a adoptovanou Veroniku. Se starší dcerou Světlanou bohužel nevycházela a v pozdějších letech se nestýkala ani se svou sestrou Janou. Herectví ji plně neživilo, vydělávala peníze i jako uklízečka. V roce 2009 přišla téměř o všechno kvůli požáru v bytě. Během mládí navíc prodělala těžkou infekční žloutenku a v pozdějším věku zápasila s cukrovkou.

V Oscarem oceněném filmu si nezahrála

Ne vždy měla Hana Brejchová na výběr rolí šťastnou ruku. Již ve svém prvním snímku, díky němuž získala ocenění i slávu, se jí nelíbilo točení intimních scén. Ze stejného důvodu odmítla roli ve filmu Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela. Nezamlouvala se jí scéna, v níž by jí Josef Somr razítkoval odhalený zadek.

Ostře sledované vlaky na rozdíl od Lásek jedné plavovlásky zvládly nominaci na Oscara proměnit. Potenciální celosvětovou slávu mohla Haně Brejchové přinést hlavní role ve filmu po boku Alaina Delona. Tu však nepřijala, a na svůj dřívější věhlas již nenavázala.

Reklama

Navzdory tomu jsme Hanu mohli vidět v několika desítkách filmů i seriálů. I když zrovna neztvárnila ústřední postavy, její fanoušci ji nikdy nepřehlédli. Šlo leckdy o známé tituly, jako byla rodinná komedie Hogo fogo Homolka, komedie Adéla ještě nevečeřela či historické drama Amadeus. Nechyběla ani v seriálech, mezi něž patřil například Cirkus Humberto či Přítelkyně z domu smutku. Kdo by se chtěl o životě a kariéře Hany Brejchové dozvědět víc, pro toho je tu kniha Lásky té plavovlásky, která vyšla v roce 1994 a na níž Brejchová spolupracovala s novinářem Dušanem Spáčilem.

Lásky jedné plavovlásky

Sledujte Lásky jedné plavovlásky online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Nejkrásnější věk

Sledujte Nejkrásnější věk online

Reklama
Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Po stopách krve

Sledujte Po stopách krve online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama
Reklama
Reklama
Zavřít reklamu