Reklama

Hrdiny seriálů někdy bývají knihy, ne lidé

Foto: TMDB

Již zítra se na Voyo objeví nová série oblíbeného seriálu Znovu 20, v němž hlavní roli hrají knihy a nakladatelství. Právě tam si najde práci Lisa, která musí předstírat, že je daleko mladší, aby získala zaměstnání. Seriál se točí kolem osobních i pracovních potíží hrdinů a nechá nahlédnout do zákulisí nakladatelské práce. Není jediný, který se tematice knih věnuje. Existuje více seriálů zasazených do prostředí knihoven a knihkupectví Díky tomu si mezi nimi vyberou milovníci literatury a televize v jednom.

Reklama

Knihy v knihkupectví

Populární klasikou je americký seriál Ellen (1994-1998), který získal pět sérií. Seriál se odehrával ve fiktivním knihkupectví Buy the Book a sledoval dobrodružství jeho majitelky Ellen a jejích zaměstnanců. Hlavní roli ztvárnila Ellen DeGeneres, která proslula zejména jako úspěšná komička a moderátorka talk show.

V seriálu Druhá šance (1999-2002) je vedení knihkupectví rodinná záležitost. Lily, rozvedená matka dvou dětí, knihkupectví spravuje společně se svou sestrou Judy. Nechybí ani romance, když se Lily seznámí se svobodným tátou Rickem. Seriál diváci pochválili za jeho realističnost, s níž přistupuje k danému tématu.

Zdaleka méně příjemný je Bernard Black, majitel antikvariátu v britském seriálu Black Books (2000-2004). Bernard má možná rád knihy, ale nesnáší lidi, kteří mu do knihkupectví lezou. Seriálu nechybí bláznivý a černý smysl pro humor či bizarní postavičky. Titulní roli ztvárnil Dylan Moran, který se jí proslavil. Dle Moranových slov, kdyby byl jako Bernard, tak už je dávno mrtvý.

Méně známý je seriál Stacked (2005-2008). A to i navzdory skutečnosti, že hlavní roli si zahrála Pamela Anderson. Kromě ní se v seriálu objevily další známé tváře, například Christopher Lloyd. Seriál se točil kolem nové zaměstnankyně knihkupectví, s jejíž přítomností většina spolupracovníků nesouhlasí. Stacked se dočkal dvou sérií a pro fanoušky komedií z tohoto prostředí jde o povinnost.

Reklama

Počtení v knihovnách

Dobrodružný život vede Flynn Carsen v seriálu Knihovníci (2014-2018). Pracuje v Metropolitní knihovně v New Yorku, ale zároveň společně se svým týmem bojuje proti nepřátelskému Bratrstvu hada. Seriál obsahuje plno scén odehrávajících se v knihovně a nabízí svižný děj plný zábavy, v němž se pořád něco děje. Zdařile míchá akci a humor, díky čemuž si u diváků získal oblibu a dočkal se čtyř sérií.

V letošním roce měl premiéru prozatím osmidílný kanadský seriál Shelved. Točí se kolem pobočky veřejné knihovny, kde mnohdy vypukne chaos. A to navzdory skutečnosti, že se její vedoucí, optimistická Wendy, snaží odvádět co nejlepší práci a knihy upřímně miluje. Méně známý je v ČR australský seriál The Librarians (2007-2010) o cílevědomé knihovnici, která do práce přijme svou mnohem svobodomyslnější kamarádku.

Byť se nevěnují primárně jim, knihovny se často objevují i v seriálech Čas čarodějnic a Buffy, přemožitelka upírů. V prvním případě hlavní hrdinka Diana v univerzitní knihovně objeví vzácný rukopis, který ji zatáhne do potíží. V druhém případě Buffy a její přátelé často nalézají útočiště ve školní knihovně, kde jako knihovník pracuje Giles, jedna z ústředních postav seriálu.

Znovu 20

Sledujte Znovu 20 online

Reklama

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu