Reklama

Hvězdná Scarlett Johansson slaví narozeniny

Foto: TMDB

Američanka s evropskými kořeny Scarlett Johansson patří mezi nejslavnější herečky současnosti. Zároveň díky jmění o hodnotě 165 milionů dolarů náleží k těm komerčně nejúspěšnějším hvězdám. Obojího se jí podařilo dosáhnout v mladém věku. 22. listopadu Johansson oslaví teprve 39. narozeniny.

Reklama

Scarlett Johansson jako dětská hvězda

Mnoho dětských hvězd na svou slávu v útlém věku nedokáže v dospělosti navázat. Scarlett Johansson je výjimkou představující pravidlo.

Johansson se narodila v roce 1984 v americké čtvrti Manhattan do dánsko-židovské rodiny. Má čtyři sourozence, sestru Vanessu (která je rovněž herečkou), a tři bratry, včetně dvojčete Huntera. K jejím evropským kořenům se váže tragédie. V roce 2017 Johansson objevila, že část její rodiny zemřela během války ve varšavském ghettu.

K vystupování měla Johansson blízko od dětských let. Nejprve ji uchvátil tanec a už od sedmi let věděla, že chce být herečkou. Jako mnoho jiných herců, i Johansson svou kariéru zahájila v divadle. Ve filmu se poprvé objevila v devíti letech ve snímku Všude dobře, doma nejlíp (1994). Její první hlavní rolí byla problematická dívka Amanda v dramatu Manny & Lo (1996). Velkou pozornost na sebe Johansson vztáhla díky účasti ve filmu Zaříkávač koní (1998), kde se objevila po boku Roberta Redforda.

Od dívky s perlou k Černé vdově

Významná část úspěchu Scarlett Johansson spočívá v úspěšném střídání žánrů. Objevila se v tak rozdílných filmech, jako bylo romantické a komediální drama Ztraceno v překladu (2003), historické drama Dívka s perlou (2003), krimi romance Match Point – Hra osudu (2005) či akční sci-fi Ostrov (2005).

Reklama

A potom už přišel rok 2010 a osudová role Nataši Romanovové alias Černé vdovy v marvelovském filmovém vesmíru neboli MCU. Johansson tuto postavu poprvé ztvárnila ve filmu Iron Man 2 (2010) a následně si ji zopakovala hned v osmi filmech. Dlouho očekávané sólové dobrodružství Black Widow přišlo v roce 2021. Tou dobou už paradoxně byla Nataša v MCU po smrti.

Johansson nezahálela a v mezičase mezi jednotlivými MCU snímky přijala práci v řadě rozmanitých filmů. Její charismatický hlas prozářil film Ona (2013), v němž namluvila umělou inteligenci. Ve filmu Lucy (2014) si Johansson vystřihla superhrdinku velmi odlišnou od Černé vdovy. Prozatím nejúspěšnějším rokem herečky se stal rok 2019. Za role ve filmech Králíček Jojo a Manželská historie získala dva Oscary. Nejnovějším dílem, v němž Johansson vystupuje, je komedie Asteroid City od oblíbeného režiséra Wese Andersona.

Osobní život a zajímavosti

Scarlett Johansson tedy rozhodně nezahálí a dá se čekat, že její kariéra pokvete i nadále. Její osobní život byl komplikovanější. Celkem třikrát se vdala, poprvé za kolegu z MCU, Ryana Reynoldse alias prostořekého superhrdiny Deadpoola. Má dvě děti, dceru a syna. V roce 2011 čelila úniku nahých fotografií na internet a zvítězila. Po uvedení filmu Black Widow zažalovala Disney za ušlé výdělky, neboť film nečekaně vyšel na platformě Disney+, ačkoliv měl napřed mít premiéru v kinech. I tentokrát žalobu vyhrála a získala odškodné přes 40 milionů dolarů.

Zajímavostí je, že Scarlett Johansson zbožňuje jazz. Kromě herectví se věnuje zpěvu, vydala několik alb, samostatně i ve spolupráci s jinými umělci. Jejím velkým zlozvykem je kouření, kterému propadla v 15 letech. Píše levou rukou a mezi její nejoblíbenější filmy náleží Mafiáni (1990) a Nelítostný souboj (1995). Než dostala roli Černé vdovy, měla si Natašu zahrát herečka Emily Blunt. Johansson trpí fobií z ptáků a švábů. Ve volném čase zato chová včely.

Reklama
Černá Dahlia

Sledujte Černá Dahlia online

Šéf

Sledujte Šéf online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama
Reklama
Reklama
Zavřít reklamu