Reklama

Imaginárium v Brně: Vydejte se do světa snů

Foto: TMDB

Imaginárium potěší všechny milovníky fantaskních a snivých filmů. Jde o kino projekt, sérii promítání, kterou v brněnském kině Scala organizují studenti z Masarykovy univerzity. Každoročně Scala hostí odlišný projekt. Letos došla řada právě na Imaginárium, při jehož návštěvě si diváci budou připadat trochu jako Alenka v říši divů.

Kino projekt zpestří veřejnosti začátek jara. Poběží každé úterý až do 30. dubna. Program je rozmanitý. Jediné, co promítané filmy spojuje, je kladení důrazu na fantaskno, magiku a mysteriózní atmosféru. Vybrané snímky si hrají s podvědomím a vědomím, zkoumají vnímání světa člověka. Jako inspirační zdroj studenti uvedli tvorbu Jana Švankmajera, který proslul podobně hravými a zároveň hlubokými snímky. Právě proto Imaginárium odstartovala projekce Švankmajerova snímku Něco z Alenky (1988), která volně čerpá inspiraci z již zmíněné Alenky v říši divů.

Jaké filmy Imaginárium uvede příště?

Do konce dubna je ještě daleko a studentské kino nekončí. Můžeme se těšit na osm dalších promítání. Ta probíhají vždy v úterý od 20.00 a cena je shodně 140 korun za projekci. Ze známějších děl projekt uvádí například Zabití posvátného jelena (2017) režiséra Yorgose Lanthimose, jehož sci-fi Chudáčci právě slaví úspěch v kinech. Cestu do hlubin fantazie diváci podniknou díky animovanému snímku Cesta do fantazie (2001), za nímž režijně stojí žijící klasik japonské animace Hajao Mijazaki. Díky vizuální kráse na velkém plátně toto dílo vynikne nejlépe.

Do tvorby Jima Jarmusche, oblíbeného tvůrce nezávislých amerických snímků, zavítáme díky projekci filmu Mrtvý muž (1995) s Johnnym Deppem v hlavní roli. A konečně, sérii promítání uzavře československý poetický horor Valerie a týden divů (1970). Kompletní program najdete na stránkách kina Scala. Nechybí ani doprovodné pořady a zábavy. Po závěrečné projekci následuje 30. dubna večírek, který v souladu s laděním filmů připadá na vpravdě magický den – filipojakubskou noc, známější v ČR jako pálení čarodějnic.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu