Reklama

Karen Gillan: Krásná zrzka okouzlila i cestovatele časem

Foto: TMDB

Stále větší šanci proniknout na výsluní hercům poskytují televizní seriály. Stačí jedna výrazná role v úspěšném seriálu, aby získali postupem času dobře placené filmové role. Skotské herečce Karen Gillan se to povedlo. 28. listopadu oslaví teprve 36. narozeniny a už má za sebou role v několika úspěšných franšízách.

Reklama

Karen Gillan začala jako modelka

Skotský přízvuk, 180 centimetrů vysoká štíhlá postava a dlouhé přírodně zrzavé vlasy. To všechno jsou atributy, které Karen Gillan proslavily. Narodila se v roce 1987 ve skotském městě Inverness. Vystudovala herectví a v 18 letech odešla do Londýna, kde si ji vyhlédla modelingová agentura. Gillan později prohlásila, že své herecké kariéry by se pro návrat k modelingu nevzdala. Ačkoliv ji modeling bavil, herectví vždy bylo jejím hlavním cílem a zájmem.

Její průlomová role přišla díky dlouholetému slavnému sci-fi seriálu Pán času (v originále Doctor Who). Gillan získala úlohu Amy Pond, společnice Jedenáctého Doktora v podání Matta Smithe. Postavu Amy ztvárnila celkem ve třech sériích. Seriál se nevyhýbal flirtování mezi Doktorem a Amy, byť nakonec si Amy vzala svého kamaráda z dětství Roryho. Zajímavé je, že ještě dříve si Gillan ve čtvrté sérii seriálu zahrála epizodní roličku dívky žijící v Pompejích.

Pán času Karen Gillan proslavil v Británii, leč v Hollywoodu na ni opravdu významná role stále čekala. Vysloužila si chválu díky hororu Oculus (2013). Ve stejném roce Gillan obsadili do role Nebuly v marvelovském filmovém vesmíru (MCU). V roli adoptivní dcery záporáka Thanose a vražedné mimozemšťanky ji paradoxně bylo těžké poznat. Kráska se zrzavými vlasy se v MCU proměnila v polovičního kyborga s modrou pletí a svou hřívu si pro první film oholila.

Bojovnice ve sci-fi i fantasy

Nebulu ztvárnila v obou dvou dílech série Strážci galaxie. U sci-fi žánru zůstala i díky filmu Circle: Uzavřený kruh (2017), kde se objevila po boku Emmy „Hermiony Grangerové“ Watson. Úspěšnější byl snímek Jumanji: Vítejte v džungli! (2017), kde Gillan hrála bojovnici Ruby Roundhouse, avatar ve videohře. K oběma svým nejslavnějším rolím se vrátila i v následujících letech. Nebulu si znovu zahrála ve čtyřech dalších filmech, včetně Avengers: Endgame či letošního snímku Strážci Galaxie: Volume 3.

Reklama

Gillan se nevyhýbá ani menším dílům. Hlavní roli ztvárnila v komedii Not Another Happy Ending (2013) o spisovatelce, která dokáže psát, jen když je nešťastná. Diváky pobavila v televizní tenisové komedii Sedm dní v pekle (2015) či v animovaném snímku Špióni v převleku (2019). Svůj režisérský talent ukázala v hořké komedii Party začíná (2018), kde si zároveň i zahrála. Ze seriálové tvorby kromě Pána času stojí za zmínku především sitcom Selfie, který zrušili po první sérii. Navzdory její bohaté kinematografii si většina fanoušků i nadále Karen Gillan spojuje s některou z následujících tří rolí: Amy Pond – Nebula – Ruby Rondhouse.

Osobní život a zajímavosti

Osobní život Karen Gillan není plný skandálů jako u jiných známých osobností. Některým svým fanouškům zlomila srdce, když se vloni provdala za amerického komika Nicka Kochera. Ačkoliv Gillan pochází z katolického prostředí, nenechala se pokřtít a náboženství nepraktikuje. Ve volném čase ráda navštěvuje obchody s vintage oblečením, hraje na piáno a sleduje horory. Jejím oblíbeným hororovým snímkem je Vřískot (1996).

Její o třináct let mladší sestřenice Caitlin Blackwood si v seriálu Pán času vystřihla dětskou verzi Amy. Před natáčením samotným se nikdy nepotkaly! Gillan vyjádřila přání zahrát si v budoucnu záporáčku v bondovce anebo ženskou verzi komiksového padoucha Jokera.

The Circle

Sledujte The Circle online

Reklama
Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu