Reklama

Nejzajímavější nové filmy v kinech: listopad 2023

Foto: TMDB

Listopad v kinech už dávno není okurková sezóna, jak by si někteří mohli myslet. I v předposledním měsíci roku 2023 kina promítnou zajímavé filmy z různých žánrů.

Reklama

Blockbusterové filmy

Hned dvě velké franšízy tento měsíc dostanou nový přírůstek. Marvelovský filmový vesmír, lépe známý jako MCU, se těší nemalé popularitě od roku 2008, kdy vyšel Iron Man. V současnosti má přes dvacet filmů plus několik seriálů a stále nezpomaluje. V nejnovějším filmu Marvels (9.11.) superhrdinka Captain Marvel spojí síly s mladičkou hrdinkou Kamalou Khan alias Ms. Marvel a s kapitánkou Monicou Rambeau. Na trojici žen čeká nelehký úkol – zachránit vesmír. Po předchozích MCU snímcích, které se držely více při zemi, nyní na fanoušky čeká zase jednou pořádná vesmírná podívaná. Kromě výše zmíněných postav ve filmu vystupuje například i oblíbený Nick Fury v podání Samuela L. Jacksona.

Druhou franšízou jsou Hunger Games od spisovatelky Suzanne Collins. Svého času trilogie dostala čtyři filmové části. Nyní se do světa Hladových her vrátíme díky prequelu Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (16.11.), který zobrazuje mládí záporáka Coriolanuse Snowa a v pořadí teprve desáté Hladové hry. Již nyní je jasné, že fanoušci knižní série si film nenechají ujít. Krom nich by film mohl zaujmout všechny, kteří mají rádi sci-fi zkombinované s romancí a akcí.

Horor i historie

Hororové filmy v ČR stále nevznikají tolik jako v zahraničí, ačkoliv jde o oblíbený žánr. Tuto mezeru zčásti zalepuje film Přišla v noci (2.11.). Ukazuje, že když skupina třicátníků začne bydlet s matkou jednoho z nich, dějí se podivné věci. A rozhodně nejde jenom o generační konflikt… Diváci ocenili smysl pro humor, dramatičnost vyprávění i herecké obsazení. Žánrově film spadá mezi ‚home invasion‘, tedy díla, v nichž do doposud poklidného domova pronikne zlovolná síla. Tu si s chutí vystřihla Simona Peková, která v hlavní roli exceluje. Na české snímky diváci s oblibou nadávají, leč Přišla v noci představuje výjimku.

Milovníky historie potěší nový film renomovaného režiséra Ridleyho Scotta, jímž je Napoleon (23.11.). Jistě netřeba vysvětlovat, jaké osobnosti film věnuje pozornost. Titulní roli ztvárnil Joaquin Phoenix, jeden z nejtalentovanějších herců své generace. Pokud se film povede, nebylo by příliš překvapivé, kdyby si připsal jednu či více nominací na Oscara. Scott není v tomto žánru nováček, jak dokázal předchozími podařenými historickými snímky typu Gladiátor či 1492: Dobytí ráje.

Reklama

Dětská stopa

Dětskému publiku v listopadu pšenka tolik nepokvete, ale přesto se pro něj pár filmů najde. Půjde například o pokračování úspěšné série Trollové 3 (16.11.). Do kin se díky snaze organizace NFA znovu podívá klasická česká pohádka Princezna se zlatou hvězdou (16.11.). A do třetice všeho dobrého by si dětští i dospělí diváci neměli nechat ujít film Chlapec a volavka (23.11.). Pod ním je režijně podepsaný Hajao Mijazaki, jehož půvabné animované snímky (například Cesta do fantazie či Princezna Mononoke) uchvátily celý svět.

Listopad tedy v kinech bude pořádně nabitý! Na jaký film zavítáte vy?

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu