Reklama

Tim Burton se vrátí do Prahy!

Foto: TMDB

Jméno Tim Burton znají všichni milovníci filmů. Burton proslul osobitou estetikou svých děl. Vedle gotických hraných snímků (Ospalá díra, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street) natočil i temné animáky (Frankenweenie: Domácí mazlíček, Mrtvá nevěsta). Občas přehodil výhybku a vytvořil pestrobarevnou, leč rozhodně ne hloupou podívanou (Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů). Prozatím posledním celovečerním filmem pětašedesátiletého amerického režiséra je pět let starý Dumbo a nejnovějším dílem předloňský seriál Wednesday, kde Burton režíroval čtyři epizody.

Tim Burton v matičce stověžaté

Letos na jaře mají čeští fanoušci možnost se o Burtonově tvorbě dozvědět víc v Praze. Zahájení výstavy proběhne 1. května. Pod názvem Návraty výstava představí všechny stránky Burtonova díla, filmy, seriály i literaturu. Ano, Burton se kromě točení věnuje rovněž psaní. Česky mu vyšla krátká kniha Můra noční, předvánoční, která skvěle zapadá do adventního období. Za přečtení stojí rovněž básnická sbírka Trudný konec ústřičného chlapečka a jiné příběhy.

Kdo by Návraty nestihl hned na jaře, nemusí zoufat. Výstava poběží až do září tohoto roku. V Obecním domě v Praze ji pořádá společnost Art Movement. Náplní budou storyboardy z Burtonových filmů, návrhy scén, loutky, skici a fotografie z jeho děl. Celkem půjde o více než 500 vystavených kousků. A co je na výstavě lákavé, je, že někteří návštěvníci budou mít možnost se potkat s Burtonem samotným! Ten do Prahy dorazí již na konci dubna.

Pamětníci si možná vybaví, že nejde o první burtonovskou výstavu v Praze. Před deseti lety již jedna proběhla a během pár měsíců ji navštívilo více než 100 tisíc lidí. V jejím rámci vznikla publikace Tim Burton a jeho svět, kterou si zájemci mohou prolistovat.

Pokud se Návratům podaří dosáhnout podobný čísel, půjde o nemalý úspěch. Vstupenky na letošní výstavu můžete v případě zájmu zakoupit na portálu Ticketmaster a jejich cena začíná na 250 korunách.

Big Eyes

Sledujte Big Eyes online

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu