Reklama

Zdeněk Svěrák: Legenda českého filmu slaví narozeniny

Foto: TMDB

Zdeněk Svěrák letos slaví krásně kulatých 88 let. Stálicí české kinematografie je desítky let – a nejenom jí! Kdo ho zná, ví, že Svěrák je vskutku renesančním člověkem. Jeho tvorba mluví za vše.

Zdeněk Svěrák přešel od učitelství k umění

Chybělo přitom málo, a jeho životní dráha mohla být úplně jiná. Svěrák původně plánoval vyučovat český jazyk. Tomuto povolání se věnoval čtyři roky, než přehodil výhybku. Jeho znalost češtiny mu ale zůstala. Kouzlil s ní i nadále ve svých nejrůznějších dílech. Je totiž nejenom hercem, ale také scenáristou a textařem. Stojí například za hitem Holubí dům.

Zajímavé na Svěrákově tvorbě je ochota prozkoumat vlastní život, jít s kůží na trh. Do svého dětství se vrátil díky filmům jako Obecná škola a Po strništi bos. Oba filmy zdatně zachycují atmosféru Svěrákových mladých let, jak si je sám pamatuje. Ve 40. letech Zdeněk Svěrák pochopitelně netušil, co na něj v dospělosti čeká. Neměl ponětí, že začne pracovat pro Československý rozhlas, kde setrvá po dobu osmi let. Ani o tom, že vytvoří řadu scénářů k dodnes populárním českým filmům.

Duo Svěrák a Smoljak (a Cimrman)

Samozřejmě, Zdeněk Svěrák měl po svém boku nadané spolupracovníky, kteří mu pomohli jeho díla vytvářet. S Jiřím Šebánkem tak například vymysleli Járu Cimrmana. Tedy vymysleli – dodnes jsou někteří lidé přesvědčení, že Cimrman skutečně žil. Ne nadarmo svého času Cimrman vedl v anketě Největší Čech, než Česká televize jeho účast zakázala (protože prý neexistuje).

Jménem, které si se Svěrákem mnozí spojují, je Ladislav Smoljak. Díky jejich dlouholeté spolupráci vznikly dnes již klasické filmy, jako je například Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero! či Kulový blesk. Můžeme tak bez nadsázky prohlásit, že bez tohoto dua by česká kinematografie byla o mnoho chudší.

Svěrák pochopitelně spolupracoval s řadou dalších známých jmen. Napsal scénář k filmu Vesničko má středisková pro režiséra Jiřího Menzela. Talent po něm zdědil jeho syn Jan Svěrák, který se Svěrákem st. pracoval na filmech jako Obecná škola, Akumulátor 1 či Vratné lahve.

Ocenění a perličky ze zákulisí

Vzhledem ke Svěrákově dlouhé a bohaté kariéře nepřekvapí, že získal víc ocenění. Je držitelem hned několika Českých lvů, naposledy za mimořádný přínos české kinematografii. Lva získal mimo jiné za scénář k filmu Kolja, který dosáhl na cenu ještě zářivější. Získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. V oblasti literární Svěrákovi třikrát připadlo prestižní ocenění Magnesia Litera.

Ačkoliv Zdeněk Svěrák již aktivně netvoří scénáře k filmům, herectví se věnuje stále. Jeho prozatím posledním dílem je komedie Betlémské světlo z roku 2022. Na kontě má pochopitelně desítky rolí i scénářů, díky čemuž je z jeho kinematografie co vybírat.

Na závěr si zaslouží zmínku několik zajímavostí z jeho osobního života. Zdeněk Svěrák měl staršího bratra stejného jména, který tragicky zemřel v pěti letech v roce 1934. Než se dostal k umění, kromě učitelství v dětství snil o dráze řidiče pekařského vozu, prezidenta či vlakového průvodčího. Jedenkrát se oženil a kromě již zmíněného syna Jana má dceru Hanku. Má rád kvalitní auta, zejména ta značky Saab a Mercedes. O jeho životě Jan Svěrák natočil dokument Tatínek.

Vratné lahve

Sledujte Vratné lahve online

HBO Max Sledovat online

TIP: Ušetřete 798 Kč na ročním předplatném

Kolja

Sledujte Kolja online

HBO Max Sledovat online

TIP: Ušetřete 798 Kč na ročním předplatném

Akumulátor 1

Sledujte Akumulátor 1 online

HBO Max Sledovat online

TIP: Ušetřete 798 Kč na ročním předplatném

Obecná škola

Sledujte Obecná škola online

HBO Max Sledovat online

TIP: Ušetřete 798 Kč na ročním předplatném

Vesničko má středisková

Sledujte Vesničko má středisková online

Netflix Sledovat online
„Marečku, podejte mi pero!“

Sledujte „Marečku, podejte mi pero!“ online

O2 TV

Sledovat online
Jáchyme, hoď ho do stroje!

Sledujte Jáchyme, hoď ho do stroje! online

O2 TV

Sledovat online
Reklama
Reklama
Zavřít reklamu