Reklama

Český koprodukční film Muž, který stál v cestě uvidíte na Voyo.cz

Jana Fojtíková
08.10.2023 23:23

Je dobré si připomínat dávnou i nedávnou historii našeho státu. Hodiny dějepisu na základních školách patří k těm méně oblíbeným z důvodu nutnosti se učit spoustu nudných letopočtů. Naproti tomu historické filmy, natočené na základě skutečných událostí, přiblíží danou dobu a situace mnohem příjemnějším způsobem. Příkladem je i český film Muž, který stál v cestě.

Reklama

Tomáš Töpfer v hlavní roli

Že herec Tomáš Töpfer dokáže zahrát i vážné role, dokázal v českém koprodukčním snímku Muž, který stál v cestě (2023). Zde ho uvidíte jako lékaře a politika Františka Kriegla, jenž se výrazně zapsal do dramatických události odehrávajících se 21. srpna 1968. V tento den překročila hranice naší republiky spřátelená vojska Varšavské smlouvy vedená Sovětským svazem, aby udělala konec příznivě se rozvíjejícímu Pražskému jaru.

Muž, který stál v cestě

Sledujte Muž, který stál v cestě online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Šest čelních československých politiků a členů KSČ bylo zatčeno a uneseno do Moskvy. Zde byli nuceni pod nátlakem podepsat ponižující Moskevský protokol. Jediný, který se jednání sovětské strany vzepřel, byl právě František Kriegel. Původně stalinista se vlivem srpnových událostí a pozdějšího vývoje v podobě normalizace stal nakonec tím, který jako jeden z prvních podepsal Chartu 77, a přešel tak na stranu disidentů.

Reklama

Film podle knižní předlohy

Na začátku byl román spisovatele a scenáristy Ivana Fily Muž, který stál v cestě, jenž vyšel v roce 2018. U čtenářů zaznamenal úspěch, čímž bylo nakročeno ke vzniku jeho filmové adaptace. Původně měl nově vznikající snímek o komunistickém politikovi režírovat sám autor knižní předlohy. Ale kvůli neshodám s producentem Šmídmajerem film nakonec natočil český režisér Petr Nikolaev, na jehož kontě jsou již i jiné díla s historickou tématikou – filmy Lidice nebo Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů.

Lidice

Sledujte Lidice online

Voyo Sledovat online

TIP: Získejte Voyo na 7 dní zdarma, návod na registraci zde.

Snímek, na který by se měla podívat hlavně mladá generace

Film Muž, který stál v cestě je precizně natočeným historickým dramatem o událostech, jež poznamenaly vývoj v naší republice na dlouhých dvacet let. Více si snímek užijí ti, kteří mají o tom, co se tenkrát událo, určitou představu. Mladé generaci bohužel většina jmen politiků ve filmu účinkujících nic neřekne. Přesto by se měla na něho podívat, protože jí to dobu Pražského jara 1968 až 1969 přiblíží více než povídání učitelů ve škole.

Reklama

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu