Reklama

Nejzajímavější nové filmy: říjen 2023

Foto: TMDB

Letní sezóna blockbusterů je za námi. To neznamená, že by v kinech a na streamovacích službách neměly premiéru zajímavé filmy. I v říjnu se diváci mohou těšit na více nových, žánrově rozmanitých snímků.

Reklama

Zahraniční filmy

Je pravidlem, že každý měsíc se v kinech objeví aspoň jeden animovaný snímek. To aby měli na co chodit rodiny s dětmi. V říjnu tato pozice připadla filmu Zběsilá jízda (19.10.) o zvířátku, které se rozhodne vyhrát závody. V originále má film slibné herecké obsazení, postavy namluvili například J.K. Simmons anebo John Cleese. Zůstává otázkou, jak se povedl český dabing, ale minimálně malé milovníky aut a závodů by film měl zabavit.

Na jinou notečku bude podle všeho naladěný animovaný film Strašidlo cantervillské (26.10.). Vzhledem k blížícímu se Halloweenu a Dušičkám to bez hororů v říjnu nepůjde. Byť zrovna tento film spadá mezi komediální horory, neboť ono titulní strašidlo je spíše zábavné než děsivé. Za knižní předlohou stojí klasik Oscar Wilde a dodnes jde o humorné čtivo. Film v originále namluvilo více matadorů britské kinematografie, jako je například Hugh Laurie (Dr. House) či Stephen Fry.

Jméno Martin Scorsese má ve filmovém světě svou váhu. 19.10. Scorsese představí svůj nový více než tříhodinový epos Zabijáci rozkvetlého měsíce. Film vypráví příběh indiánského kmene a lásky mezi bohatou majitelkou půdy a válečným veteránem. Zabijáci rozkvetlého měsíce kombinují více žánrů, kromě romance i western, krimi a historické drama. Ve filmu vystupuje několik známých tváří, jako je Leonardo DiCaprio či Robert De Niro. Pokud se film podaří, příliš by nepřekvapilo, kdyby se za pár měsíců ucházel o Oscara.

Z nabídky streamovacích služeb vyčnívá především film Obchodníci s bolestí (27.10.). Jeho hlavní hrdinka se potřebuje postarat o dceru, tak nastoupí do nové práce a zaplete se do spiknutí. Za snímkem stojí zkušený režisér David Yates, který natočil například poslední čtyři filmy ze série Harry Potter. Hlavní role ve filmu ztvárnili známí herci Emily Blunt a Chris Evans. Vydařených kriminálních dramat není nikdy dost, tak doufejme, že se Obchodníci s bolestí mezi ně zařadí.

Reklama

Česká tvorba

Jestli Česká republika zvládá některý z filmových žánrů na jedničku, jsou to dobové filmy. Znovu to dokazuje i pozitivně hodnocený snímek Úsvit (5.10.), který režíroval Matěj Chlupáček. Poté, co v roce 1937 naleznou v areálu továrny mrtvé tělo, spouští se spletité vyšetřování, které odhalí mnohá tajemství. Film má silnou atmosféru 30. let a děj zvládne zaujmout, nabídne nejednu kličku i silné herecké obsazení, jemuž dominuje Eliška Křenková.

K minulosti se obrací rovněž film Bratři (26.10.), který se vrací do období komunismu. Vypráví o boji bratří Mašínů proti diktatuře. Postupně se z nich stávají nejhledanější muži v zemi… Film má potenciál nabídnout napínavý příběh o touze bojovat proti útlaku a zároveň strachu o rodinu. V hlavních rolích vystupují Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří si již v minulosti zahráli bratry v seriálu Král Šumavy: Fantom temného kraje.

Reklama
Reklama
Zavřít reklamu