Reklama

Řecká mytologie: Nejlepší moderní a animované seriály

Foto: TMDB

Nedávný seriál Percy Jacksons a Olympané na Disney+ si získal lásku diváků. První série je u konce a ti, kdo si ho oblíbili, hledají nová díla ke sledování. Řecká mytologie hrála větší či menší roli ve více seriálech, díky čemuž je z čeho vybírat.

Reklama

Řecká mytologie v moderním podání

Některá díla následují klasické mýty, jiná si je zato upravují k obrazu svému.

Pokud má někdo zájem vyzkoušet v České republice takřka neznámé, leč v zahraničí nadprůměrně hodnocené dílo, pro toho je tu seriál Valentine. Ten běžel po dobu jedné série mezi lety 2008 až 2009. Žánrově jde o romantickou komedii smíchanou s dramatem. Jak název napovídá, hlavními hrdiny je rodina Valentinových – bohů žijících v přestrojení za lidi na Zemi. Mezi postavami vystupuje více řeckých bohů, jako je například Afrodita, Áres či hrdina Herkules.

O něco starší, leč o nic méně podceňovaná, je série Bůžek lásky. Hlavní hrdina může, ale nemusí být reinkarnací boha lásky a musí dát dohromady 100 párů, než mu bohové dovolí vrátit se na Olympus. Ačkoliv seriál využívá název Cupid, jeho hrdinou je řecký bůh Erós. Žánrově jde o romantickou komedii, v níž v hlavní roli exceluje Jeremy Piven. Diváci, kteří si seriál oblíbili, dodnes litují, že ho stanice zrušila po první sérii.

Animovaní bohové

Řecká mytologie nechybí ani v animovaných seriálech. Žhavou novinkou je Krapopolis, jehož první série se aktuálně vysílá. Jde o zábavnou podívanou určenou pro dospělé. Hlavní hrdina Tyrannis je napůl bůh a vládce města Krapopolis. Nejde o jednoduchou práci, protože klacky pod nohy mu hází nejenom jeho nepřátelé, ale kolikrát nechtěně i vlastní rodina. A nechybí ani řečtí bohové… Za seriálem stojí Dan Harmon, tvůrce známého díla Rick a Morty, což o stylu humoru Krapopolis mnohé vypovídá.

Reklama

Relativně nedávno, v roce 2020, Netflix uveřejnil seriál Diova krev. I zde najdeme v hlavní roli syna boha, tentokrát Dia samotného. Heron žije poměrně obyčejně, dokud nezjistí, že mu osud předurčil vykonat velké věci… pokud zvládne přežít. Seriál letos odvysílá druhou sérii, takže je nejvyšší čas dohnat tu první, zejména jestliže máte v oblibě akci, zákulisní pletky na Olympu a prostředí starověkého Řecka.

Do třetice všeho dobrého zmíníme dva seriály pocházející z Japonska. Ano, i v Japonsku rádi točí příběhy o řeckých bozích. Saint seija je retro, vznikl mezi lety 1986 až 1989. Hojně využívá postavy a události z řecké mytologie. Důraz leží na pěti bojovnících, které povolala bohyně Athéna, aby po jejím boku válčili proti ostatním bohům snažícím se ovládnout svět. Seriál je akční, vtipný a odsýpá a někteří diváci ho dokonce označují za nejlepší manga sérii, jakou kdy viděli.

Druhým kouskem do pranice je o dvacet let novější Kamigami No Asobi z roku 2014, který potěší zejména dospívající diváky. Olympané se v tomto seriálu promění ve středoškoláky, ale netuší, jak vycházet s lidmi. Zeus proto požádá dívku Yui, aby jim pomohla. Seriál nabízí vlastní interpretaci bohů, díky čemuž i znalce řecké mytologie překvapí jeho příběhové zvraty.

Reklama
Reklama
Reklama
Zavřít reklamu